MDLPA va construi un centru pentru optica de mare putere la Magurele

Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de astazi, realizarea, de catre Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara ”Horia Hulubei” (IFIN-HH), a unui Centru pentru Optica de Mare Putere (COMP) la Magurele. Obiectivul va fi finantat cu fonduri de la bugetul de stat, prin intermediul Programului national de constructii de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, prin Compania Nationala de Investitii S.A.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea si repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) sau la alte centre de lasere de mare putere din Romania si din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri si durata de productie reduse, vor permite marirea numarului si potentialului stiintific si aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

Pentru realizarea acestor activitati, se doreste colaborarea cu centre universitare si companii care detin cunostintele necesare pentru dezvoltarea solutiilor celor mai potrivite cererii din domeniul laserelor de mare putere si pentru punerea lor in practica. Din sfera academica, pentru acest proiect si-a manifestat interesul Universitatea din Osaka - Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere (Institute of Laser Engineering), cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare.

”Ministerul Dezvoltarii dispune de instrumentele si experienta necesare constructiei acestui centru etalon de cercetare si, impreuna cu partenerii japonezi, putem crea, totodata, noi posibilitati pentru cercetare”, a subliniat ministrul Cseke Attila.

Se va realiza o singura cladire cu regimul de inaltime P+1 (parter+etaj), dotata cu toate sistemele si echipamentele care sa asigure functiunile si parametrii necesari activitatilor care se vor desfasura in cadrul Centrului COMP. Solutia constructiva va urmari o dispunere optima a functiunilor si realizarea unei constructii eficiente energetic, in paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioara. Deoarece climatizarea in cladire va fi asigurata din sistemul geotermal cu pompe de caldura de la ELI-NP, sunt intrunite conditiile pentru realizarea unei constructii cu eficienta energetica foarte ridicata si amprenta de carbon cu valoare scazuta. De asemenea, cladirea va asigura o stabilitate ridicata a parametrilor de ambient din interiorul cladirii (temperatura, umiditate) si va asigura redundanta de functionare a sistemelor si instalatiilor.

Suprafata totala a investitiei este de 3.000 mp, din care 2.100 mp reprezinta suprafata construita a Centrului si 900 mp - suprafetele pentru utilitati, alei, drumuri si spatii verzi.

Bugetul estimat pentru realizarea proiectului este de 17 milioane de euro, din care 12,5 milioane de euro vor fi destinate achizitiei de tehnologie, echipamente si dotari.

Publicat 19.10.2022