Joi, 15 septembrie a.c., Compania Națională de Investiții, instituție care funcționează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a recepționat, la teminarea lucrărilor, obiectivul de investiții privind lucrările de reparaţii capitale, consolidare și amenajare a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș și Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș (din B-dul Cetății, nr. 43, municipiul Târgu Mureș).
Acesta este primul obiectiv de investiții finalizat din cadrul celor care se realizează în baza Memorandumului încheiat în decembrie 2014, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Public și Ministerul Justiției și care vizează consolidarea infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reședință de județ, consolidarea infrastructurii parchetelor aflate în municipiile reședință de județ și realizarea Cartierului pentru justiție (complex urbanistic destinat sediilor unor instituții aparținând sistemului judiciar).
Obiectivul de investiții a fost contractat în anul 2015, valoarea contractului fiind de aproximativ 5.840.000 lei. În baza acestui contract, asupra clădirii construite în anul 1886, au fost finalizate lucrări de consolidare (contractate inițial de Parchetul de pe lângă Tribunalul Târgu Mureș în anul 2013), lucrări de reabilitare termică, înlocuirea tâmplăriei și a pardoselii, realizarea de finisaje interioare și exterioare, precum și reabilitarea și modernizarea instalațiilor sanitare, termice și electrice.
În clădirea predată beneficiarului vor funcționa 3 unități de parchet (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș, Parchetul de pe lângă Tribunalul Târgu Mureș și Serviciul și Biroul Teritorial al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Mureș), unități care, până în prezent, își derulau activitatea în cadrul Palatului de Justiție și într-un sediu închiriat pentru care se plătea o chirie de peste 75.000 de lei/lună. Astfel, prin finalizarea lucrărilor, au fost create și asigurate spațiile și condițiile necesare atât pentru respectarea cadrului legislativ privind informațiile clasificate, cât și derularea conformă a actului de justiție.
Obiectivele de investiții realizate în baza Memorandumului încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Public și Ministerul Justiției referitor la îmbunătățirea infrastructurii sediilor instanțelor în scopul creării condițiilor optime de desfășurare a actului de justiție se realizează în cadrul Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social. Acesta este reglementat de Ordonanța 25/2011 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții CNI S.A., cu modificările și completările ulterioare, și permite finanțarea de obiective de investiții prin 10 subprograme, precum și a altor tipuri de obiective care se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale și administrației publice. Finanțarea acestora se realizează în corelare cu alocațiile bugetare, respectiv creditele bugetare sau de angajament disponibile prin bugetul MDRAP pentru Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de CNI în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare.